Bildet viser "blinQ"-logoen. Den har stilisert tekst hvor "Q" har en unik design. Til venstre for teksten er en grafikk av fire sammenlåsende former som danner et sirkulært mønster, farget i blått, lyseblått og oransje. Det overordnede designet gir et dynamisk og moderne inntrykk, med vekt på digital transformasjon.

Sensitivitetsmerking i Microsoft 365

I en stadig mer digitalisert verden er beskyttelse av sensitiv informasjon avgjørende for å opprettholde sikkerhet og overholde personvernlover. Microsoft 365 tilbyr en rekke verktøy for informasjonssikkerhet, hvorav en av de mest effektive er sensitivitetsmerking. Sensitivitetsmerking gjør det mulig for organisasjoner å klassifisere og beskytte data basert på sensitivitet, noe som sikrer at riktig nivå av sikkerhet anvendes på kritisk informasjon.

Hva er sensitivitetsmerking?
Sensitivitetsmerking i Microsoft 365 lar brukere anvende etiketter (labels) på dokumenter og e-poster som indikerer hvor sensitiv informasjonen er. Disse etikettene kan være tilpasset for å møte spesifikke behov i organisasjonen, og de kan inkludere beskyttelsestiltak som kryptering, tilgangsbegrensninger, vannmerker, og mer.

Opprettelse av sensitivitetsetiketter
For å opprette og administrere sensitivitetsetiketter, benytter man Microsoft 365 Security & Compliance Center eller Microsoft Purview Compliance Portal. Prosessen involverer flere trinn:

  1. Definere sensitivitetsetiketter: Administratorer kan opprette nye etiketter som representerer ulike nivåer av sensitivitet, som “Offentlig”, “Intern”, “Konfidensiell”, og “Strengt Konfidensiell”.
  2. Konfigurere beskyttelsestiltak: Hver etikett kan konfigureres med spesifikke beskyttelsestiltak. For eksempel kan en “Strengt Konfidensiell” etikett inkludere kryptering og begrensninger på deling utenfor organisasjonen.
  3. Publisere etiketter: Etter opprettelse kan etikettene publiseres til bestemte brukere eller grupper i organisasjonen. Dette gjør dem tilgjengelige for bruk i applikasjoner som Word, Excel, PowerPoint og Outlook.

Bruk av Sensitivitetsetiketter
Når etikettene er publisert, kan brukere enkelt anvende dem på sine dokumenter og e-poster. Dette kan gjøres manuelt av brukeren, eller automatisk gjennom policyer som analyserer innholdet og foreslår passende etiketter basert på regler satt av administratoren.

Manuell Anvendelse
Brukere kan velge sensitivitetsetiketter fra en meny i de fleste Microsoft 365-applikasjoner. For eksempel, i Word kan en bruker gå til “Sensitivitets”-knappen på verktøylinjen og velge en passende etikett for dokumentet.

Automatisk Anvendelse
Organisasjoner kan også sette opp regler som automatisk tildeler sensitivitetsetiketter basert på innholdet. Dette er spesielt nyttig for å sikre at sensitive data alltid er korrekt merket, selv om brukeren glemmer å gjøre det manuelt.Fordeler med Sensitivitetsmerking

  1. Økt sikkerhet: Sensitivitetsmerking sikrer at sensitive data beskyttes med de rette sikkerhetstiltakene, som reduserer risikoen for datalekkasjer.
  2. Overholdelse av regelverk: Ved å klassifisere og beskytte data i henhold til deres sensitivitet, hjelper sensitivitetsmerking organisasjoner å overholde personvernlover og bransjestandarder.
  3. Forenklet datahåndtering: Sensitivitetsmerking gir en klar oversikt over dataens sensitivitet, noe som forenkler håndteringen og reduserer risikoen for feil.
  4. Brukervennlighet: Integrasjonen med Microsoft 365-applikasjoner gjør sensitivitetsmerking lett tilgjengelig og enkel å bruke for ansatte.


Sensitivitetsmerking i Microsoft 365 er et kraftig verktøy for å beskytte sensitiv informasjon. Ved å tillate klassifisering og beskyttelse av data basert på sensitivitet, hjelper dette verktøyet organisasjoner med å opprettholde sikkerhet, overholde regelverk og effektivisere datahåndteringen. Implementering av sensitivitetsmerking kan også være et avgjørende steg for enhver organisasjon som ønsker å styrke sin informasjonssikkerhet.


Artikkelen er skrevet i samarbeid med ChatGPT og blinQ
(Bildet er generert av ChatGPT)

Del på SOME:
Facebook
LinkedIn

blinQ søker tech-orakler!

Er du klar for å forme fremtiden?

Hos blinQ tror vi på teknologi som en kraft for endring. Vi søker visjonære tenkere som er klare til å utforske nye horisonter og skape banebrytende løsninger. Er du en av dem?

Les mer
Microsoft Viva

Microsoft Viva

Microsoft Viva er en integrert plattform for medarbeideropplevelse som ble lansert av Microsoft i februar

Les mer
Bildet viser "blinQ"-logoen. Den har stilisert tekst hvor "Q" har en unik design. Til venstre for teksten er en grafikk av fire sammenlåsende former som danner et sirkulært mønster, farget i blått, lyseblått og oransje. Det overordnede designet gir et dynamisk og moderne inntrykk, med vekt på digital transformasjon.