Minehunden Kompis

Vi vet alle hva som venter ukrainere når krigen tar slutt, og flyktningene vender tilbake. Nedbrente byer, hjem som er borte og enorme mengder livsfarlige eksplosiver.

Hver eneste dag snuser Norsk Folkehjelps minehunder seg fram til miner verden over. Hundene er ekte superhelter som redder liv ved å forebygge ulykker og frigjøre dyrkbar jord. Norsk Folkehjelps minehunder jobber i land som Irak, Kambodsja, Jemen og Bosnia-Hercegovina.

 

NF-merke

blinQ + Kompis

For å være med å bidra har blinQ sponset et minehund gjennom Norsk Folkehjelp! blinQ skal betale for 3år med trening/ opplæring slik at kompis er klar for verden.  Kompis skal trenes på Norsk Folkehjelps globale treningssenter for minehunder i Sarajevo – Før de skal på livreddende oppdrag verden over.

Vi er tro mot våre verdier og jobber med å gjenspeile dette gjennom handling. Våre verdier (ÆRE), hvor raushet og engasjement er nøkkelen i forhold til vår støtte og sympati med menneskene i Ukraina. blinQ og kompis skal være med å gjøre verden LITT bedre

Vi trenger alle en Kompis

Ansattbilder blinQ 4

Vi trenger alle en Kompis

Kompis skal gjennom et tre års treningsprogram, hvorav de første 2 er i treningsleiren i Sarajevo og det siste året er ute i felt, før han kan godkjennes for aktiv tjeneste som minehund. 
Han er en del av et kull på 9 valper, hvorav hele 7 valper er kvalifisert for treningsprogrammet

Navn

Kompis

Fødselsdato

6. Desember 2022

Rase

Belgisk Fårehund

Bruksområde

Minehund

Rase og egenskaper

Hundene som blir brukt er av rasen Malinois, bedre kjent som belgisk fårehund. Denne hunderasen er kjent for å ha god konsentrasjon og god jaktlyst. Minehundene kan daglig søke over 800 m². En manuell minerydder klarer til sammenligning rundt 40 m². Minehunder finner miner som har ligget nedgravd i over 40 år og kan finne en mine 20 ganger raskere enn en minerydder som bruker metallsøker.

Minehunder har en fantastisk luktesans, og er svært viktige i Norsk Folkehjelps arbeid med å rydde miner.

De sikrer høy produktivitet og kostnadseffektivitet i mange av våre programland. Minehunder har også et mindre CO2-fotavtrykk i forhold til andre verktøy.

En rå kombinasjon

Minehunder brukes både til å lokalisere minene og i ryddearbeidet. Norsk Folkehjelps minehunder jobber hardt, målrettet og konsentrert med høy grad av profesjonalitet. Hundene er rett og slett på nivå med toppidrettsutøvere! En god minehund har fysikken og målteften til Erling Braut Håland, ispedd en god dose av konsentrasjonen og utholdenheten til Magnus Carlsen og en bitte liten del av kraften og villskapen til Cecilia Brækhus.

Langt livsløp

Når hundene er ferdig utdannet ved vårt treningssenter i Sarajevo, Bosnia-Hercegovina, venter den virkelige verden. Noen av hundene vil bli værende for å bistå i minerydding i hjemlandet, mens andre hunder blir sendt på livsviktige oppdrag i land som Ukraina, Irak og Kambodsja.

Norsk Folkehjelps legendariske minehund Hamilton jobbet på fire kontinenter og klarerte anslagsvis 1 million kvadratmeter og flere tusen miner og eksplosiver i løpet av sin karriere.

Norsk Folkehjelp har aldri hatt en ulykke med en minehund i felt.

Hundene har et langt livsløp. De jobber ofte til de er 8-9 år gamle. Etter dette går hundene av med pensjon og adopteres bort til de som ønsker å ta hånd om en hund som trenger å hvile etter lang og tro tjeneste.